fbpx

Amennyiben fogászati implantátumot kapott, az alábbi teendőket érdemes betartania a jó sebgyógyulás érdekében:

Mielőtt kimegy a zsibbadás, vegyen be egy fájdalomcsillapítót, így könnyebben átvészelheti a műtét utáni kezdeti időszakot.

A műtét utáni első étkezését akkorra időzítse, amikor már kiment a zsibbadás a műtéti területről. Ellenkező esetben könnyen megharaphatja a még érzéstelen részeket.

A műtéti területet kívülről jegelje 1-2 napig. Erre a célra használhat hidegvizes borogatást, vagy még jobb esetben hűthető jégzselé tasakot, amelyet vékony ruhába csavar. A sebet szakaszosan hűtse (pl.: 20 percig rajta tartja az arcán a hideget, majd 20 percre leveszi, majd ismét hűti) így elkerülhetők az esetleges fagyási bőrsérülések.

Nehezet emelni, hajolgatni a műtét utáni 3 napban az utóvérzések elkerülése végett tilos!

Amennyiben arcüreg-emelése volt, 6 hétig tilos orrot fújni, mert azzal az arcűri nyomás megnő, és a csontpótló elmozdulhat, illetve az arcüreg membránja megsérülhet. Amennyiben ebben az időszakban orrfolyása van, csak törölgetnie szabad az orrát.

Minden étkezés után mosson fogat, a varratokat pedig alaposan, de kíméletesen tisztítsa.

Implantáció után egy hétig kerülje a kemény ételek fogyasztását.

A műtét után öblögessen 0,2% klórhexidint tartalmazó szájvízzel két hétig. Fontos, hogy két hét után ne alkalmazza tovább, mert ízérzés-zavarokat okozhat.

A sebgyógyulás érdekében kérem, semmiképpen ne dohányozzon a műtétet követően.

A fogászati implantátumokról ITT olvashatsz bővebben, az implantátumokra kerülő fogpótlásokról pedig ITT.

Implantátum behelyezésének modellezése