fbpx

A fogászati góckutatás során mind a röntgenológiai leletekre, a páciens által elmesélt kórtörténetre, mind a fogorvos szájüregen belül és azon kívül, a fej-nyak régióban végzett vizsgálatainak eredményét összesítjük, kiértékeljük, és amennyiben a fenti okok valamelyikét találjuk, terápiás tervet készítünk annak megoldására.

A szájüregi vizsgálat alkalmával felvesszük a státuszt, azaz az állapotokat rögzítjük: vannak-e visszamaradt gyökerek, szuvas fogak, fogkő, mozgó fogak, vérző íny, stb..

A szájüregen kívüli vizsgálatkor megtapintjuk a fej-nyak régió nyirokcsomóit, vizsgáljuk a bőr állapotát, a hajas fejbőr vonalát, vagy esetleg még a a végtagok ízületeit is. Ezekből mind gyulladásos állapototokra tudunk következtetni.

Röntgenvizsgálat alkalmával az esetlegesen csontban zajló folyamatokat tudjuk észrevételezni, azok pontos helyét és méretét felmérni. Amennyiben a panoráma röntgen nem elégséges annak kétdimenziós volta miatt, akkor háromdimenziós röntgent, azaz kúpsugaras Ct-t, vagy más néven CBCT felvételt készítünk. Ezzel a tér mindhárom irányában tudunk elemzéseket végezni a leképzett állcsont-térfogatban.

Fájó bölcsességfog

A gócok kezelése

A gócot előidéző tényezőket a megfelelő protokollok szerint kezeljük, annak mértékének függvényében.

Pl. fogágybetegség esetén egy kezdődő fogágybetegnél elégséges lehet a fogkő eltávolítás, plakk kontroll és zárt kürettage, míg egy előrehaladottabb állapotban komplex kezelésre van szükség.

A szuvas fogakat töméssel vagy más restaurátumokkal látjuk el, míg a reménytelen helyzetű fogakat eltávolítjuk.

 

Fájó bölcsességfog

Lehetséges a megelőzés?

Otthoni körülmények közt fontos gyakorolnunk a helyes fogtisztítást, amely magába foglalja a fogmosást, a fogköztisztítást interdentalis kefével és fogselyemmel.

Emellett rendszeres kontroll ajánlott a fogorvosnál legalább félévente, ha a fogkő-képződés gyakoribb, akkor természetesen gyakrabban.

Így a fogorvos a problémákat időben észre veszi, kijavíthatja és ezáltal könnyen fenntarthatjuk a szájüreg egészséges állapotát.

Bővebben góckutatást bemutató szolgáltatás oldalunkon olvashat.

További kérdése van? Jelentkezzen Díjmentes konzultációnkra!