fbpx

Miért előnyösebb az fogászati implantátum mellett dönteni?

 Vannak helyzetek amikor sajnos egy fog már nem megtartható. Elég egy rossz harapás egy gyökérkezelt fogon, vagy egy csendben kialakuló krónikus gyulladás és a fogat muszáj lesz eltávolítani.

Ahhoz, hogy visszaállítsuk a rágóképességet és az esztétikát, mindenképpen pótolnunk kell a fogat.

Régebben csak az a megoldás létezett, hogy a foghiány mellett lévő fogakat lecsiszolták, és a két szomszédos fogat hídpillérként felhasználva, úgynevezett hidat ragasztottak fel a csiszolt csonkokra.

Annak ellenére, hogy ez egy viszonylag olcsó és gyors eljárás, számtalan hátránya van

 • Amennyiben egy fogat eltávolítunk, a helyén a csont mindig kisebb és kisebb lesz.
  Még akkor is amikor már felette a hidat beragasztottuk. így előfordulhat, hogy a híd és az ínyed között rés alakul ki, amelyik nem túl esztétikus, ráadásul az étel is alá megy.
 • A fogak lecsiszolásakor a fogak annyira érzékenyek lehetnek, hogy szükség lehet a fogak gyökérkezelésére.
  A gyökérkezelés önmagában is sok szövődményt rejthet magában, minden gondosság ellenére előfordulhat, hogy a gyökérkezelés nem sikeres, ilyen esetekben pedig akár a fogeltávolítás is szóba kerülhet
 • Vannak olyan szituációk, mint pl. a sorvégi hiányok, amelyekre nem tudunk hidat tenni.
  Ebben az esetben, az implantáció jelenti az egyetlen fix megoldást, mert híd nem alkalmazható és az implantátumon túl, csak részlegesen vagy teljesen kivehető pótlással lehet a foghiányt megoldani.

A fogászati implantátummal számos probléma áthidalható.

Amennyiben az eltávolított fog helyére még a megfelelő időben implantátumot helyezünk, akkor az implantátum, mint egy műgyökér, megőrzi az adott csont mennyiségét,

Ezáltal,

 • nem kell tartani attól, hogy a fogpótlás és az íny között rés alakul ki. A műgyökérbe közvetlenül tudunk hidat vagy koronát csavarozni. Ezáltal esztétikus lesz a pótlás, mintha tényleg az ínyhez csatlakozna, mint az ép fog esetén.
 • bátran mosolyoghatsz, akkor is, ha frontfogról van szó, esztétikus zónában, azaz a mosolyvonalon belül.
 • nem kell lecsiszolni a mellette lévő fogakat, ezáltal azok nem lesznek érzékenyek és elkerülhetőek a gyökérkezelés szövődményei.
 • sorvégi hiányok vagy teljes fogatlanság esetén a fogászati implantátum jelenti az egyetlen megoldást a rögzített fogpótlások eléréséhez.