fbpx

A szájsebészeti beavatkozásokról

A szájsebészeti beavatkozások szájüregen belül történő invazív eljárások, beleértve a fogak sebészetét, a lágyrészsebészetet és a csont sebészetét is.

Fogsebészet

 1. Betört gyökerek, reménytelen sorsú fogak eltávolítása

Sajnos megeshet, hogy baleset, vagy a fog romlása révén a foganyag elfárad és eltörik, ilyenkor ínyszintben, vagy az alatt, a csont szintjében szokott eltörni. Ezek a fogak a későbbiekben már nem építhetők fel, ezért el kell őket távolítani, mert amennyiben a szájban maradnak, súlyos problémákat, gyulladásos megbetegedéseket okozhatnak az elhalt, bomló fogbél révén. Aggodalomra azonban semmi ok: egy szájsebész kellő rutinnal rendelkezik, hogy eltávolítsa őket, illetve a gyógyulás után pótolja a fogat implantátummal vagy híddal.

 1. Szemfog felszabadítás (deliberáció)

Esetenként előfordul, hogy a fogak előtörése zavart szenved, és bár a maradó fogak kifejlődnek, de nem törnek elő az állcsontból, úgy is mondhatnánk, hogy „nem bújnak elő”. Ezen esetekben a fog helyzetétől függ, hogy mi lesz a további sorsa: ha kedvező tengelyállásban van, akkor fogszabályozó készülék segítségével helyet csinálhatunk neki, majd amikor már van helye a fogívben, akkor a szájsebész egy műtét során megkeresi a fog koronai részét, felszabadítja (eltávolítja róla a csontot, ahogy az a mozgatásban akadályozna minket), és egy kis fém tappancsot ragaszt a fog felszínére, amelybe belehurkolja a drótot, amely segítségével a fogszabályozó szakorvos a fogat a helyére huzatja.

 1. Bölcsességfog eltávolítás

A bölcsességfogakról ebben a cikkben olvashatsz bővebben.

 1. Gyökércsúcs-amputáció és retrográd gyökértömés

Bizonyos esetekben a gyökérkezelt fogak gyökércsúcsa körül krónikus gyulladás alakul ki, még akkor is ha a fogat látszólag helyesen gyökérkezelték. Ennek több oka is lehet: előfordulhatnak olyan apró repedések, oldalcsatornák a gyökércsúcs körül, amelyeket a gyökérkezelő orvos nem tud kitisztítani, fertőtleníteni és tömőanyaggal ellátni. Ezen esetekben-de csak nagyon indokolt helyzetben- utolsó megmentési kísérletként felmerülhet a fog újra-gyökérkezelése (gyökértömés-revízió) után a gyökércsúcs sebészi eltávolítása és retrográd gyökértömés. A műtét során egy pici ablakot fúrunk a csontba, ahol a gyökércsúcsot megkeressük, majd a gyulladás magasságában a gyökércsúcsot és a fertőzött szöveteket eltávolítjuk, majd a gyökér felületét biológiailag semleges cementtel zárjuk. Szerencsés esetben a fog gyökércsúcsa körül új csont alakul, és a gyulladás megszűnik.

Csontsebészet

 1. Cysta-eltávolítás

Az állcsontokban gyakran előfordulhatnak cysták, melyek lehetnek fogászati eredetűek, és krónikus gyulladások mentén alakulnak ki, vagy lehetnek a fogászati eredetű cystákon belül páldául fejlődéstani maradványok, például a részben, vagy egyáltalán nem előtört fogak, leggyakrabban bölcsességfogak koronája körül alakulnak ki.

Ritka esetekben még az is előfordul, hogy az embrió fejlődése során nem szívódnak fel bizonyos hámcsatornák, és azok kóros burjánzásából alakulnak ki cysták, de szerencsére ez nem gyakori, a fog eredetű cysták azonban annál inkább.

Cystának nevezzük azokat az elváltozásokat, amelyek kötőszövetes tokkal körülhatároltak és hámbéléssel rendelkeznek. Miért fontos ezt? Azért, mert a hámbélés folyamatosan váladékot termel, emiatt a cysta egyre csak nő, a körülötte lévő csontból pedig egyre több szívódik fel…

Talán ebből is sejthető, hogy minél előbb távolítjuk el őket a szervezetből, annál jobb. Egyrészt gócként viselkednek-azaz más szervek is megbetegedhetnek miattuk- másrész pusztítják a körülöttük lévő csontot.

A megoldás: kisebb méretű cystákat egyben el tudunk távolítani, nagyobb méretű cysták esetén egy apró csövet varrunk be, amely biztosítja a cysta belsejében a nyomáscsökkenést és váladék távozását. ezáltal a cysta elkezd megkisebbedni, és amikor elérte azt a méretet, ami már biztonsággal eltávolítható, akkor ugyanúgy egyben távolítjuk el, mint azt fentebb említettem a kisebb cysták esetén.

 1. Kiálló csontnövekmények eltávolítása

A csontok fejlődése esetén is előfordul, hogy „hiba csúszik a gépezetbe”, ennek enyhébb formái esetén kisebb vagy nagyobb jóindulatú csontkinövések alakulnak ki. Ez alatt azt kell érteni, hogy a csont szerkezete nem hibás és nem kóros, csak éppen a szervezet az állcsont fejlődése során többet termelt, mint amennyi szükséges lett volna. Ez azonban gondot jelenthet olyan esetekben, ahol egy kivehető, vagy részben kivehető fogpótlás közvetlenül fel kell feküdnie erre a szakaszra. Ilyenkor ugyanis a kivehető pótlás alapja elcsúszik a nyálkahártyán, dörzsöli ezáltal az alatta lévő csontszakaszt, amely kellemetlen érzéssel jár, hiszen a kiálló csontrész íly módon irritálni fogja a felette lévő nyálkahártyát.

Azonban, ha műtéti úton elsimítjuk a csontot, a probléma megszűnik, a gyógyulás után kivehető fogsor korrekciójával (alábélelés) már tökéletes lesz a fogpótlás illeszkedése.

 1. Csontpótló eljárások

A csontpótló eljárásokról ebben a cikkben olvashatsz bővebben.

 1. Implantáció

Az implantációról ebben a cikkben olvashatsz bővebben.

Lágyrészsebészet

 

 1. Nyálkahártya-elváltozások eltávolítása

Sajnos a daganatos megbetegedések a szájüregben is megjelenhetnek. Ezek lehetnek jóindulatú növekmények, és lehetnek rosszindulatú elváltozások. Nem győzzük hangsúlyozni, milyen nagy jelentősége van a megelőzésnek! A dohányzás, a napnak való kitettség nagyban hozzájárul a rosszindulatú daganatok kialakulásához. Az egészséges életmóddal, a napvédelemmel, a jó szájhigiénével és a rendszeres fogorvosi kontrollvizsgálattal azonban lecsökkenthetjük ezt a kockázatot.

Ha a fogorvos gyanúra adó növekményt lát a szájban, a pácienst szájsebészetre irányítja. Néha csak ártalmatlan szövetszaporulat miatt, amely azonban rossz helyre nőtt, és zavarja a pácienst az evésben vagy beszédben, néha azonban óvatosságból távolítjuk el az elváltozásokat, hogy ezután szövettani vizsgálatra küldjük. A szövettani vizsgálat fényében esetleges további kezelések lehetnek szükségesek.

 1. Nyelvfék vagy ajakfék átmetszése

A nyelv alján és az ajkak belső oldalán található egy kötőszövetes nyálkahártya-redő, amely a nyelvet a szájfenékhez, az ajkakat pedig az állcsontokhoz rögzíti. Ha ezek közül valamelyik túl erős, vagy megrövidült, esetleg az ajakfékek valamelyike az állcsontgerinc tetejéig ér, akkor az mindenképpen funkcionális problémát fog okozni. A nyelvfék esetében beszűkíti a nyelv mozgását, a gyermek nem tudja megnyalni az ajkait, vagy rendesen felemelni a nyelvét a szájpadra, nem tud megfelelően hangokat képezni. Az ajakfék rövidsége vagy megerősödése akadályozza az ajkak szabadon mozgását, esetleg a kivehető pótlást lelöki, vagy fogak között hézagot (diasthemát) okoz.

Bizonyos esetekben elég egyszerűen átmetszeni, néha eltávolítjuk a kötőszövetes részt, és pár varrattal zárjuk a sebet. A gyógyulás után a nyelv vagy az ajak immár szabadon mozoghat, vagy a fogpótlás könnyebben elvégezhető.

 1. Ínyrecesszió-fedés

Harapási rendellenességek esetén, vagy fogágybetegség esetén előfordul, hogy a vékony csontléc, amely a fognyakat körül ölelte, felszívódik. A csont visszahúzódását idővel az íny is követni fogja, így a fognyak, amely csak cementtel, és nem ellenálló zománccal borított, kilátszik majd, és érzékeny lesz a hidegre és az érintésre is. Ezt a jelenséget ínyrecessziónak nevezzük.

Ennek egyik lehetséges megoldása a harapás rendezése után az ínyrecesszió fedése, melyet kötőszövettel, vagy intelligens szövettel tudunk megtenni. A gyógyulási szakasz alatt a páciensnek nagyon szigorúan be kell tartania az előírásokat, hogy az íny ne húzódjon vissza újra a fognyakról. Ha azonban a műtét sikeres, a fognyak érzékenysége hamar elmúlik.

 1. Feszesíny-szélesítés

A fogak körüli nyálkahártyánk szorosan a csontfelszínhez tapad, ezért ezt a különleges nyálkahártyát ínynek nevezzük.  Ha az ínyünk egészséges, akkor szorosan körülöleli a fogakat, halvány rózsaszín és nem mozog, amikor eszünk vagy beszélünk. Az ínynek fontos szerepe van abban, hogy a fog tartósan a csontban rögzüljön, biológiai szűrő és immunológiai folyamatok helyszíne.

Ha elveszítünk egy fogat, a fogat tartó csont lebomlása mellett a mimikai izomrostok is beterjednek az állcsontgerincre, a korábbi íny helyére. Ez akkor jelent problémát, ha a későbbiekben fogászati implantátumot szeretnénk behelyezni, és az implantátumnál, az arra elkészülő fogpótlás nyaka körül a nyálkahártya nem stabil. ezen esetekben a mozgó nyálkahártya folyamatos irritációban tartja az ínyt, amely így krónikus gyulladásba kerül, a gyulladás hatására a csont felszívódik, az implantátum külvilágra kerül, amelyet így könnyen elveszíthetünk.

Megoldás lehet a feszes íny szélesítése, amelyet kötőszövettel, vagy intelligens szövetmembrán beültetésével tudunk elérni.

Az újonnan kialakuló feszes íny megvédi az implantátum nyakát az irritációtól és az implantátum környezete stabil marad, és ez borítékolja az implantátum hosszútávú sikerét.

DÍJMENTES telefonos tanácsadás

A legszemélyreszabottabb kezelés kialakításáért.

Töltsd ki az alábbi kérdőívet, amennyiben szeretnél tanácsadásra jelentkezni.

Kérlek, a valódi helyzeted alapján, a lehető legpontosabban válaszold meg az alábbi kérdéseket.

A válaszaid alapján e-mailben mindenképpen visszajelzek Neked. Amennyiben tudok érdemi tanáccsal is szolgálni, keresni foglak telefonon is.

DR. EGRESSY

SZÁJSEBÉSZET ÉS FOGÁSZAT

 

Fő profilom az implantáció, csontpótlás, bölcsességfog eltávolítás, de konzerváló fogászattal, esztétikai fogászattal és fogpótlásokkal is foglalkozom.

Forduljon hozzám bizalommal!

Kövessen minket

RENDELÉSI IDŐ

Hétfő
14:30-20:00
Kedd
14:30-20:00
Szerda
8:00-14:00
Csütörtök
8:00-14:00
Péntek
8:00-14:00

Letölthető dokumentumok

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK

aDATVÉDELMI NYILATKOZAT

JOGI NYILATKOZAT

PANASZKEZELÉS

HÁZIREND

Rendelő

Mechwart Park Irodaház

1024 Budapest, Margit körút 43-45.

II/1 (1-es csengő)

Telefon

+36 20 516 3640

E-mail

dregressymolnar@gmail.com