fbpx

A válasz egyszerű: fogorvosi vagy szájsebész-szakorvosi vizsgálat nélkül nem tudhatjuk.

Gyakran rátekintésre a fogatlan állcsontgerinc kellően szélesnek vagy magasnak tűnik, ám egy háromdimenziós röntgen-vizsgálat után kiderül, hogy épp ott nincs elegendő csont, ahol kellene…

Annak megállapítására, hogy van-e elegendő csontja a fogászati implantátumok beültetéséhez, alapos vizsgálatot kell végeznünk, amely magában foglalja a szájvizsgálatot, és minden esetben a CBCT-vizsgálatot. Ez a képalkotó vizsgálat lehetővé teszi számunkra, hogy felmérjük a csont mennyiségét és minőségét azon a területen, ahol az implantátumot be szeretnénk helyezni.

Végső soron a legjobb módja annak, hogy megtudja, van-e elegendő csontja a fogbeültetéshez, ha egy szakképzett szájsebészhez egyeztet egy konzultációt, aki felméri az Ön egyéni helyzetét, és javaslatot tesz az Ön egyedi igényei alapján.

Ha a szájsebész úgy ítéli meg, hogy nincs elég csontja a fogászati implantátum behelyezéséhez, akkor az implantátum behelyezése előtt, vagy több meglévő csont mennyisége esetén ezzel egy időben csontpótlást kell végezni.

Mi a rendelőben az intelligens csontpótlási (ITB vagy Regbone) eljárást alkalmazzuk, amely során az Ön vénás véréből szeparálunk sejteket, és ezt a készítményt tesszük egy fizikai eljárással tartóssá és mégis rugalmassá, majd ebből az anyagból membránt, és humán csonttal kiegészítve csontpótló készítményt alkalmazunk.
Mivel ez a készítmény teljesen sejtazonos, nem alakul ki semmilyen idegentest reakció, sem gyulladás, ezért a szövődmények kockázata szinte nagyon alacsony.

Fájó bölcsességfog

Ha elvesztettem a fogam, elveszítem a csontot is az adott területen?

Igen, ha elveszít egy fogat, akkor a csont lebomlik azon a területen, ahol a fog található. Ennek az az oka, hogy az állcsontot folyamatos inger éri, amíg a foggyökér az állcsontban van, ez által a stimuláció által biztosított, hogy megőrizze sűrűségét és térfogatát, ezáltal teherbíró képességét. Ha egy fog elveszik, a stimuláció hiánya az adott területen lévő csont felszívódását okozhatja, ami idővel a csontsűrűség és -térfogat csökkenéséhez vezethet.

Ha jelentős a csontvesztés, az megnehezítheti a fogászati implantátum behelyezését, mivel előfordulhat, hogy nincs elég csont az implantátum alátámasztásához. Egyes esetekben csontátültetésre lehet szükség, hogy helyreállítsuk a csontot az adott területen az implantátum behelyezése előtt.

Fontos, hogy mielőbb konzultáljunk szájsebészünkkel a fog eltávolítása előtt vagy szorosan azt követően, hogy minimalizáljuk a csontvesztés, ínykontúr-változás és más lehetséges szövődmények kockázatát.