fbpx

A sikeres implantációs és minden egyéb szájsebészeti műtét érdekében, az azt megelőző napokban fel kell készülni, elkövetkező 2 cikkünkben azt járjuk körbe, hogy mire kell ügyelni és kiemelt gondot fordítani.

  Szájhigiéne rendezése

  A műtét előtt mindenképpen érdemes fokozottan figyelni a fogak és fogközök tisztítására, valamint egy fogorvos által végzett professzionális tisztítás, más néven plakk kontroll is szükséges.

  Amennyiben ezt nem mulasztjuk el, biztosak lehetünk benne, hogy a műtét már gyullladásmentes közegben, egészséges szájviszonyok mellett tud megtörténni.

   Táplálkozás

   Sokakban él az a hiedelem, hogy a műtét előtt nem szabad étkezni. Ennek pont az ellentéte igaz: a műtét előtt enni kell!

   Ennek oka kettős: ha alacsony a vércukorszint, akkor érzékenyebbek vagyunk a fájdalomra és kevésbé viseljük jól a kellemetlenségeket. Másfelől, ha éhesek vagyunk, több nyálunk termelődik, így a szájsebésznek nehezebb dolga lesz műtét közben.

   Ezen kívül, mivel a zsibbadás gyakran még órákig tart a műtét után, nem javasoljuk ilyenkor az étkezést, ennek oka az, hogy a zsibbadtság alatt könnyen beharaphatjuk a saját arcunkat és ajkunkat.

   Ahhoz, hogy a műtét sikeres legyen, elengedhetetlen a jó immunrendszer, az egészséges táplálkozással ezt elősegíthetjük. A műtét előtt nem ajánlatos zsíros, nehéz ételeket fogyasztani.

   Emésztőrendszeri betegségben szenvedők, hormonális kiegyensúlyozatlanság, diabetes esetén külön körültekintést igényel az étkezés. Kezeletlen esetekben sajnos annyira rossz lehet az adott műtéti terület vérrel és tápanyagokkal való ellátása, hogy az egyébként sikeres beavatkozás is sikertelenné válhat.

   A szájsebészeti műtét napján, 1-2 órával a beavatkozás előtt igyon sok folyadékot, lehetőleg tiszta vizet, könnyen emészthető, tápláló ételeket fogyasszon a műtét előtt és után is!

   Cikkünk folytatása 2 hét múlva jelenik meg, kérjük látogasson vissza.

   Kezelés előtt feltétlenül konzultáljon szájsebészével, hogy a műtét előtt minden kérdésére személyre szabott választ kapjon.