fbpx

Mi a sikeres implantáció titka? Igyekszünk körbejárni és minden segítséget megadni a fogbeültetésre készülőknek.

Előző cikkünkben gyakorlati tanácsokkal láttunk el mindenkit, míg most a műtét előtti kontroll vizsgálatokat járjuk körbe.

  Általános háttérbetegségek

  Belgyógyászati bántalmak esetén a műtét előtt ajánlatos kontrollra menni a belgyógyászunkhoz, illetve szükség esetén a szájsebész is kérhet vérképet, amelyből bizonyos paraméterek alapján eldönti, hogy a műtét elvégezhető, vagy előtte alaposabb felkészítést igényel a páciens.

   Gyógyszerek

   Rendkívül fontos megemlíteni kezelőorvosunknak, ha korábban reumatikus bántalmakra gyógyszert kaptunk tabletta vagy injekció formájában. Mindegy, hogy ez mennyire régen történt, ugyanis ezeknek a gyógyszereknek a felezési ideje (a gyógyszer kiürülése a szervezetből) legalább 10 év, és ha nem megfelelően járunk el, könnyen csontelhalás alakulhat ki, amelyet nagyon nehéz megállítani.

   Vérhigítót szedő páciensek kardiológusával mindenképp érdemes felvenni a kapcsolatot, hogy a gyógyszert le kell-e állítani műtét előtt, és ha igen, akkor hogyan?

   Műbillentyű esetén indokolt lehet antibiotikus profilaxis, azaz a műtét előtti antibiotikum-kúra.

   Mind a műtét előtt, mind a műtét után emelt dózisban javasoljuk a C- illetve a D-vitamin szedését, az elsővel az immunrendszert támogatjuk és szabadgyököket kötünk le, a második pedig elengedhetetlen a csont és egyéb szteránvázas hormonok kialakulásában, de emellett kevesen tudják, hogy a sejtosztódásban és az immunrendszerben is jelentős szerepe van, ezért elengedhetetlen pótolnunk, amennyiben a vérszérumban csökkent szintje mutatható ki.

   Kezelés előtt feltétlenül konzultáljon szájsebészével, hogy a műtét előtt minden kérdésére személyre szabott választ kapjon.