fbpx

A csontpótlási eljárások talán a nem kevésbé ismert kezelések közé tartoznak, miközben sok esetben szinte elengedhetetlenek a tartós implantátumokhoz. Előző cikkünkből mindenki megismerheti mikor van szüksége csontpótálsra. Most vegyük sorra milyen eljárások léteznek.

Többféle csontpótlási eljárás létezik, amelyek használható az állcsont újjáépítésére a fogászati implantátumok előkészítése során, fogvesztésből, balesetből vagy más megbetegedésből eredő csonthiány kezelésére.

A csontpótlás leggyakoribb típusai

Autograft transzplantáció

Az ilyen típusú csontátültetés során a páciens saját csontját ültetik át a szükséges területre egy donor (adó) területről a recipiens (befogadó) területre. A test egy másik részéből (például a csípőből, az állból vagy az alsó állcsont felszálló ágából) származó csontot csontforgács vagy blokk formájában is nyerhetik. Ezt az a folyamatot bone-hervesting-nek is nevezik, amely nyers fordításban „csontszüretet” jelent.

Előnye: teljesen saját-sejt-azonos, nincs allergiás reakció

Hátránya: Kiszámíthatatlan, hogy a csont épülési („blasztos”) vagy lebomlási („clastos”) fázisban van-e. Ennek megfelelőleg a blokk, vagy csontforgács akár teljes mértékben felszívódhat. Ezen kívül a blokkban sok a csont szivacsos állománya, amelynek nem jó a teherbíró készsége, ez a másik oka amiért könnyen felszívódik. Régen „gold standard” eljárásnak tekintették, mára visszaszorult a negatív klinikai tapasztalatok miatt a használata.

Allograft transzplantáció

Ebben az esetben a csont azonos faj más egyedeiből, jelen esetben emberből (csontpótlási eljárásokat állatgyógyászatban is alkalmaznak) származik. Két módja lehetséges: a csontnyerés abban a pillanatban történik amikor a donor még él, vagy már, amikor csak a testéből származik, de már nem él (cadaver).

A mi munkacsoportunk az élőből származó csontot részesíti előnyben annak pozitív tulajdonságai miatt.

Előnye: Precízen kivitelezhető csontnyerési eljárás, beállított szemcseméret, mely a test biológiájához alkalmazkodik, külön szeparálható a corticalis, azaz a külső, kemény rész, mely jó teherbírású.

Hátrány: Önmagában nem alkalmazzuk, csak a páciens saját sejtszeparátumával. Egyebekben nincs hátrányos tulajdonsága.

Fájó bölcsességfog

Xenograft transzplantáció

Ezekben az esetekben más fajból származó egyedekből (Például: szarvasmarha vagy sertés.) nyerik a csontot a csontgyűjtési eljárás során.

Előnye: Nagy mennységben áll rendelkezésre alapanyag

Hátránya: Sejtidegen, nem alakul ki valós csontregeneráció, szerencsés esetben nem indukál allergiás reakciót, de ennek a kockázata magas. Kezdetben a szövetek elviselik a jelenlétét, de a szervezet kötőszövetes átépülését serkenti, nincs igazi csontnyerés.

Szintetikus anyag implantáció

Ipailag előállított, mesterséges anyagok, amelyeket igyekeznek a csont ásványianyag tartalmához hasonlatos anyagokból előállítani.

Előny: nem kell a természetes forrástól függenie az anyagbeszerzésnek.

Hátrány: Testidegen, a szervezet nem képes hosszútávon befogadni, gyakran gyulladás és idegentest-reakció kíséri. Kötőszövetes átalakulást serkent, nincs valós szövetregeneráció. 

Fájó bölcsességfog

Intelligent Tissue, Regbone

A Páciens saját vénás vérét levesszük, egy bizonyos ideig és bizonyos fordulatszámon centrifugáljuk, majd félalvadék állapotban tovább módosítjuk a fehérvérsejtekben gazdag felülúszó réteget. Ebből a későbbiekben a csontpótló köré helyezendő védő-és rögzítőmembránt készítünk, illetve keverve allograft humán corticalis csonttal, csontpótló anyagot hozunk létre.

Hátránya: nincs ismert hátránya, teljesen biztonságos eljárás.

Előnye: Sejtazonos, nincs szöveti reakció.A csontpótló alkalmas nyitott sebkezelési eljárásoknál is, nincs gyulladás, amelyet idegentestként kiválthat.

A fehérvérsejt tartalom miatt gyors regeneráció és valós csontépülési folyamat játszódik le. A tisztított fehérjeváz-szerkezet képest alapul szolgálni az újonnan felépülő saját csontsejteknek.

Az anyag egyedülállóan osteoinduktív és -aktív, mert a behelyezett anyag a műtét utáni időszakban is szövetképzésre serkenti a szervezetet.

Ezen tények fényében munkacsoportunk csak az intelligens csontszöveti eljárásokat (Intelligen -tissue, Regbone) alkalmazza, mely bizonyítottan biztonságos és hosszú távon is megbízható, hatékony eljárás.

 

Bővebben csontpótlási protokollunkról az alábbi linken olvashat.

A csontpótlási eljárások műtéti kivitelezési összetett tényezők függvénye.

Az Ön számára legmegfelelőbb csontátültetési eljárás megválasztott műtéti típusa tehát számos tényezőtől függ, beleértve a csontvesztés mértékét és helyét, az Ön általános egészségi állapotát és az egyéni kezelési célokat, ezért fontos egyeztetnie minden kérdéséről kezelőorvosával.